Χρήσιμες Οδηγίες

 
 
1. Γενικός Βιοχημικός έλεγχος
 
(ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, ΣΑΚΧΑΡΟ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ)
Απαραίτητη είναι η 12ωρη νηστεία πριν την εξέταση.

Το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής πρέπει να έχει φάει κάτι ελαφρύ (σαλάτα με μια φέτα ψωμί, ένα φρούτο και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με μια φρυγανιά).

Το πρωί της ημέρας της εξέτασης και μέχρι την ώρα της αιμοληψίας συνιστάται αποφυγή κάθε τροφής εκτός από νερό.

Αν ο ασθενής βρίσκεται σε θεραπευτική αγωγή η αιμοληψία θα πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη της προγραμματισμένης θεραπευτικής δόσης.


  • ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
Καμπύλη σακχάρου και τεστ διέγερσης ινσουλίνης, c-πεπτίδιο με χορήγηση γλυκόζης (σάκχαρο σε χρόνους, ινσουλίνη σε χρόνους, c-πεπτίδιο σε χρόνους).
Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες).Την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν του χορηγείται η γλυκόζη σε μορφή πορτοκαλάδας ή λεμονάδας (σε γρ. που του αναγράφει ο γιατρός) και στη συνέχεια γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε χρόνους σύμφωνα με την εντολή του παραπέμποντα ιατρού.(Συνήθως 60, 120 min).


  • ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ Ή ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο ιατρείο νηστικός. Αν κάνει ένεση ινσουλίνης ή παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα πρέπει να μην έχει πάρει τα φάρμακα και να μην έχει κάνει την ένεση το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να τα έχει μαζί του και να τα πάρει μετά το τέλος της εξέτασης.

Η Εξέταση της Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) δεν απαιτεί νηστεία.  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24 ΩΡΟΥ
Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικά ουροδοχεία 24ώρου που πωλούνται στα φαρμακεία. Η συλλογή αρχίζει στις 08:00 το πρωί. Την 1η ημέρα της συλλογής ο εξεταζόμενος απορρίπτει τα πρώτα πρωινά ούρα. Όλες οι επόμενες ουρήσεις της ημέρας καθώς και όλη η ποσότητα των νυκτερινών ούρων συλλέγονται στα ουροδοχεία και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή τελειώνει την επόμενη μέρα στις 08:00 το πρωί, οπότε συλλέγονται και τα πρώτα πρωινά ούρα της 2ης ημέρας και προσκομίζονται στο ιατρείο. Για τις εξετάσεις Ca, P, Na, K, κορτιζόλη, κρεατινινη, λευκώματα) δεν απαιτείται καμμία δίαιτα
Προσοχή να μην παραληφθεί καμία ούρηση.


  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ ΓΙΑ VMA, ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ 24ΩΡΟΥ
Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ειδική δίαιτα που εφαρμόζεται επί τρία 24ωρα δυο μέρες πριν και μία μέρα κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων.
Απαγορεύονται:

Καφές, κακάο, σοκολάτα, τσάι.

Τα πάσης φύσεως φάρμακα, βιταμίνες, ασπιρίνες. Αν τα φάρμακα (υπερτασικά) είναι απαραίτητα θα γίνεται η λήψη τους κανονικά.

Βανίλια και τα περιεχόμενα αυτής (γλυκά, κρέμες – παγωτά κ.α.)

Μπανάνες, αρωματικά μήλα.

Οινοπνευματώδη.

Εμφιαλωμένα ποτά και αναψυκτικά (πορτοκαλάδες, κόκα κόλα).

Κατά τα άλλα ο τρόπος συλλογής των ούρων γίνεται όπως παραπάνω.
 
 
 
2. Αιματολογικές
 
3. Έλεγχος Πηκτικότητας
 
4. Μικροβιολογικές
 
5. Ανοσολογικές Ορμονολογικές και λοιπές κατηγορίες Εξετάσεων.
 
6. Επίπεδα Φαρμάκων
 
 
 
 
Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος Παπαλάμπρου Δήμητρα - Προνοώ
 
Αγίου Μελετίου 194 10443 Αθήνα - Σεπόλια
 
Κινητό: +306944673707
 
Τηλέφωνο: +302105121717
 
Φαξ: +302105150444